Back to top

Weekend i Östeuropa

London och New York har alltid legat på topp i listan över svenskarnas favoritstäder att besöka över en weekend. Vilka städer som kommer efter dem har skiftat mycket över tid, ibland har det varit Berlin, ibland Lissabon. På senare år har dock intresset växt för att resa till Östeuropa. Till exempel hamnade nyligen Prag på tredje plats, då bokningarna vintern 2016 ökade med 80 %. Även andra östeuropeiska städer lockar allt mer, som Warszawa, Krakow, Budapest, Tallinn och Vilnius.

Östeuropa

Här hittar du bra prisnivåer och hög mysfaktor, vilket gör att städerna framstår som ett fräscht alternativ för dem som ofta varit i London eller New York. I Prag finns vackra byggnader, intressant historia, mysiga medeltida gränder och ölstugor. På vintern lockar julmarknaden på torget i Gamla Stan turister från hela världen.

Forex Bank storstadsindex visar vad det kostar att besöka städerna jämfört med Stockholm, ofta kostar det inte mer än hälften vad det kostar att vara turist i Sverige. Prag har till exempel index 52 där Stockholm har 100. Dessutom flyger allt fler bolag dit direkt från Sverige, vilket håller nere biljetpriserna som inte behöver ligga på mer än tusen kronor.